Actualment en l'absurditat del postmodernisme, quan se suposa que l'art és susceptible a ser qualsevol cosa, ens trobem amb la paradoxa de la galeria/museu. Quatre parets tancades que delimiten què és art i què no. Luz Broto no només obre una escletxa física per on es pot colar la llum, sinó que permet la filtració d'elements externs desconeguts. Ens invita a interferir en la figura impenetrable de la galeria. Obre la caixa de Pandora.
Davant del ventall de possibilitats que se'ns presenten, decidim insistir en la obertura i en la opció d'introduir un virus (o intrús) que alteri la normalitat de la galeria. Considerem "el joc" com a element extern, abstracte i transformador.
Proposem com a intrús un joc, el Joc.
Entenem el Joc com a pràctica performativa que ens permet reinventar l'espai, donar-li una altra funció, trencar la rutina esperada i alterar la relació amb l'espectador.
Entenem l'espai com a un cub tancat (white cube) que es desplega i es transforma en un taulell a partir del mecanisme que el nostre agent extern (el Joc) activa.
Les normes del joc seran senzilles, gairebé absurdes i es desenvoluparan a partir d'unes condicions que es basaran en l'experiència quotidiana del visitant. No ens interessa tant la temàtica del Joc o les condicions d'aquest com l'acció de colar-se que realitza. És la nostra llum que entra per les finestres.
El Joc és el mecanisme que activa el canvi i és aquí on rau el nostre interès; en el detonant, el virus, l'intrús, l'agent extern i en les conseqüències que aquest genera.
Desenvolupament de l'acció:
Material: Fulletons i càmera.
Duració: A partir del moment en el que l'acció és pública fins a que els jugadors deixin de participar o factors externs interrompin el curs natural d'aquesta.
L'acció s'enregistrarà mentre nosaltres estiguem presents. el Joc podrà continuar sempre que es vulgui o es pugui encara que no quedi enregistrat.
Passos a seguir:
1. Dissenyar fulletons amb la proposta del joc i les normes d'aquest.
2. Utilitzar el "boca-boca" per a informar a la gent de l'esdeveniment.
3. Durant el temps que ens sigui permès repartir els fulletons a la porta de la capella estratègicament sense ser vistes.
4. Parlar amb la gent si és necessari. No donar explicacions. Oferir la possibilitat de jugar.
5. Enregistrar el principi de l'acció. No deixar d'enregistrar fins al moment de marxar.
6. En el cas de que l'acció no es vegi truncada, transcorreguda una hora procedir a marxar.
Si és possible, deixar els fulletons a l'abast del futur públic.
L'acció es va realitzar el dia 17 de Novembre del 2010 de 19 a 19:45h sense cap tipus d'impediment. Vam observar que a les 19:30h el guarda de la capella va encendre el llum. No sabem si és habitual o si la nostre acció ho va causar. Vam poder deixar amb èxit uns quants fulletons a l'entrada.
Referents
"Experiencia Estética y Arte de Participación: Juego, Símbolo y Celebración" Javier Abad Molina
L'utilització del joc de Fluxus
Tere Recarens per l'art com a diversió
Luz Broto
Ignasi Aballí
Terrorismo Artístico
Luis Bisbe
Johan Huizinga
Vídeo
El Joc from Alicia Giralt on Vimeo.
Imatges
. fulletó

. captures de vídeo:




Special thanks als participants i a l'Anna Blanch per a estar omnipresent
ResponderEliminar